Αρκετά με τις Φωτιές….

Όσοι έχετε επισκεφτεί την Κρήτη σίγουρα θα γνωρίζετε την πασίγνωστη παραλία Πρέβελη κοντά στην ιστορική Μονή Πρέβελη στο νότιο Ρέθυμνο. Αυτός ο επίγειος παράδεισος αποτελεί πλέον παρελθόν. Μεγάλες εκτάσεις κάηκαν με αποτέλεσμα να αποτεφρωθεί εντελώς το πανέμορφο φυσικό φοινικόδασος που υπήρχε εκεί για εκατοντάδες χρόνια! Δυστυχώς για άλλη μια φορά η έλλειψη ετοιμότητας, η ασχετοσύνη των δήθεν ειδικών και η μη λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης και πυρανίχνευσης έδρασαν ως τροχοπέδη και εξαφάνισαν από το χάρτη της Κρήτης μια γωνιά απαράμιλλου κάλλους, ένα σημαντικό φυσικό μνημείο για το νησί, χώρο που επισκέπτονταν κατά χιλιάδες οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο, κάθε καλοκαίρι.

Ακούσαμε πολλά παράδοξα τις τελευταίες μέρες για το θέμα. Εμείς θα αναφέρουμε μια από τις απαντήσεις που δόθηκαν από αρμοδίους ύστερα από την καταστροφή του φοινικόδασους κι έλεγε ότι δεν περίμεναν πως με τόσο δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή κάποιοι θα έκαναν πράξη τον εμπρησμό. Με λίγα λόγια είχαν επαναπαυθεί και ήλπιζαν στο φιλότιμο αυτών που εδώ και πάρα πολλά χρόνια κατατρώνε και καταστρέφουν δασικές εκτάσεις στο βωμό του εύκολου χρήματος, χωρίς συνείδηση, χωρίς τέλος.

Ασυδοσία, ανικανότητα, ανευθυνότητα και μεγάλη ηλιθιότητα χαρακτηρίζει όλους εκείνους που ενώ κρατάνε στα χέρια τους το μέλλον των παιδιών μας, επαναπαύονται σε ελπίδες και με το σταυρό στο χέρι περιμένουν το θαύμα. Ντροπή! Το φοινικόδασος χάθηκε, η Μονή Πρέβελης κινδύνεψε αρκετά, γύρω περιοχές και χωριά κάηκαν και οι αρμόδιοι κοιτάνε πως να ρίξουν τις ευθύνες άλλου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Δασική Υπηρεσία, η Δασική Υπηρεσία στους cambers και πάει λέγοντας. Καιρός να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας. Και οι αρμόδιοι, αλλά και όλοι εμείς που δεν απαιτούμε το αυτονόητο. Έναν κόσμο ασφαλή και δίκαιο για εμάς και τα παιδιά μας.

Ευχόμαστε να μην ξαναδούμε παρόμοιες εικόνες κι επιτέλους οι φέροντες ευθύνη να ωριμάσουν και να είναι “εκεί” όταν ο πολίτης και η φύση τους έχει ανάγκη. Μακάρι να είναι αυτή η τελευταία φορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *